Wanneer afvallen niet lukt krijgen we vaak naar ons hoofd geslingerd: “je eet nog steeds teveel”, “je beweegt te weinig, “je hebt onvoldoende wilskracht” of “schep wat minder op je bord.” Niet alleen is afvallen of aankomen niet zo zwart-wit, ook geeft het mensen die kampen met overgewicht een vreselijk slecht gevoel. Iets wat helemaal niet nodig is! Het totaaleffect van voeding op ons lichaam zit toch een stuk genuanceerder in elkaar en daarom is bovenstaande visie echt te kort door de bocht. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken als afvallen niet lukt en ontdek je een oplossing die je nog niet hebt geprobeerd.
Afvallen lukt niet, mits alle lichaamssystemen functioneren
Om te begrijpen waarom afvallen niet lukt, kijken we eerst naar de rol van voeding. Voeding doet namelijk veel meer dan alleen kilocalorieën leveren. Zo heeft voeding invloed op de darmflora, hormoonfunctie en het afweersysteem. Al deze systemen bepalen hoeveel energie ons lichaam verbruikt, of het lichaam vetten of glucose verbrandt, hoe snel het energie opslaat en of het überhaupt wel kán afvallen. Wanneer aankomen het gevolg is van een onbalans in het functioneren van de stofwisseling, is er vaak meer aan de hand. In dat geval kunnen we stellen dat overgewicht, of niet kunnen afvallen, niet het gevolg is van teveel eten, maar een symptoom van een minder goede gezondheid.
Het lichaam moet weer op de juiste manier functioneren om te kunnen afvallen. Weinig eten is hiervoor in dat geval logischerwijs niet de enige oplossing. Want ook moeten het immuunsysteem, het hormoonsysteem en het verbrandingssysteem weer op de juiste manier functioneren. Naast calorierestrictie, kunnen medicinale paddenstoelen helpen bij het ondersteunen van deze lichaamssystemen. En dus ook op die manier indirect bijdragen aan succesvol afvallen. Dit leggen we je graag uit.
Hoe medicinale paddenstoelen lichaamssystemen herstellen
Paddenstoelen vormen een bijzondere voedingsgroep en zijn heel uniek in hun eigenschappen. Ze kunnen de gezondheid dan ook op breed vlak beïnvloeden. Niet voor niets worden ze al duizenden jaren binnen de traditionele geneeskunde ingezet als medicijn voor allerlei aandoeningen en worden ze gezien als levenselixer. Voor de farmaceutische industrie haar intrede deed, waren medicinale paddenstoelen en kruiden vrijwel de enige beschikbare medicijnen.
De paddenstoel heeft zijn populariteit te danken aan het feit dat hij vrij is van ongewenste (chemische) bestanddelen en juist barst van de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Deze bioactieve stoffen worden opgedeeld in secundaire metabolieten, glycoproteïnen en polysachariden, waarvan de bètaglucanen de meest bekende en veelvoorkomende zijn. Ook andere actieve eiwitten in paddenstoelen hebben de interesse gewekt van farmaceuten en kunnen met behulp van biotechnologie ontwikkeld worden tot medicijnen [1]. Maar waarom wachten op medicijnen, als we deze smakelijke, medicinale paddenstoelen gewoon direct zelf kunnen eten?

De rol van medicinale paddenstoelen bij afvallen
Er vond een vierdaags onderzoek plaats bij mannen en vrouwen met obesitas en type 2 diabetes. Hieruit bleek dat het bij de maaltijd vervangen van 20 procent van het vlees door 20 procent champignons de dagelijkse energie-inname kan verlagen met meer dan 400 kcal. En wel zonder dat de smakelijkheid, eetlust en verzadiging negatief werden beïnvloed [2]. Maar ook zonder die energierestrictie lijken paddenstoelen effectief.
Tijdens een langere proefperiode (van een jaar) werd rood vlees 3 keer per week vervangen door paddenstoelen. Er werd aangetoond dat dit voedingspatroon bijdroeg aan gewichtsverlies, een lagere bloeddruk en LDL-cholesterol, triglyceriden, nuchtere glucosewaardes en verminderde ontstekingsmarkers in vergelijking met de controlegroep. Die groep bleef wel rood vlees eten en beide groepen kregen evenveel kilocalorieën binnen [3]. De deelnemers voelden zich bovendien altijd goed verzadigd en beoordeelden de voeding als net zo smakelijk als de controlegroep.
Het lijkt er dus op dat, onafhankelijk van het feit dat paddenstoelen minder kilocalorieën leveren, ze heel goed bijdragen aan een gezonder gewicht. En dat zonder afbreuk te doen aan de smakelijkheid van maaltijden.
Wanneer je darmflora je weerhoudt van afvallen
Een van de kenmerken bij overgewicht is een veranderde samenstelling van de darmflora, waarbij de verhouding van de bacteriodetes en firmicutesstammen is verstoord [4]. Deze aanpassing kan ervoor zorgen dat de energie én -opslag uit voeding sterk worden verhoogd. Zo haalt iemand met obesitasflora meer calorieën uit dezelfde maaltijd als iemand met een minder ‘efficiënte’ darmflora. Dit laatste is in geval van de darmflora een positieve eigenschap. Ook blijkt de darmflora invloed te hebben op de verbranding, vetproductie en ontstekingswaardes. Deze invloed gaat zelfs zo ver dat de darmflora de werking kan beïnvloeden van genen die afvallen in de weg kunnen zitten [5].
Het is gebleken dat de darmflora positief kan veranderen door het eten van paddenstoelen of extracten daarvan. En zo de ziektegevoeligheid kan doen afnemen of zelfs volledig wegnemen. De prebiotische werking van paddenstoelen versterkt de gezonde darmflora, vermindert de expressies van genen die leiden tot vetopslag, insulineresistentie en onderdrukt ziekteverwekkers, en heeft zo een versterkende werking op het immuunsysteem [6,7].
Reishi is een veelvuldig onderzocht medicinale paddenstoel, die in staat is obesitas in muizen te verminderen. Onder andere door het herstellen van de darmflorabalans. De medicinale paddenstoel vermindert lichaamsgewicht, ontstekingen en insulineresistentie bij muizen die op een hoog-vet dieet worden gezet. Daarnaast verbetert reishi de darmbarrièrefunctie en endotoxemie [6]. Ook cordyceps heeft soortgelijke resultaten laten zien, vooral in muizenstudies.

Sporten voor afvallen, maar geen uithoudingsvermogen?
Dat sporten positie bijdraagt aan afvallen, weten we allemaal. Maar wat als het sporten gewoon echt niet lekker gaat? Cordyceps wordt door zijn positieve effect op het uithoudingsvermogen nog weleens beschreven als bewegingsnabootser [8]. Deze paddenstoel verhoogt de bloedstroom en het zuurstofgebruik en gedraagt zich als een antioxidant. Dat zijn 3 factoren die ook worden beïnvloed door fysieke activiteit.
Uit onderzoek waarbij 3 weken lang werd gesuppleerd met 4 gram cordyceps per dag, bleek dat de hoeveelheid maximale zuurstofconsumptie in het lichaam significant werd verhoogd. Dit is positief, aangezien een gezonde zuurstofhuishouding voor vetverbranding essentieel is. (Suikers verbranden doe je zonder zuurstof, vetten mét). Ook werd geconstateerd dat het moment waarop iemand uitgeput raakt, in potentie wordt gesteld. Dat zou betekenen dat paddenstoelen ook via deze weg bijdragen aan meer energie [9].
Dus, afvallen lukt niet terwijl je wel gezond eet en regelmatig beweegt?
Dan hopen we dat je nu begrijpt dat niet kunnen afvallen of gewichtstoename, echt niet altijd te maken heeft met een gebrek aan wilskracht of overeten. Er zijn veel meer processen in het lichaam die betrokken zijn bij het vasthouden van gewicht. Wel is overgewicht altijd een signaal van het lichaam, een boodschap dat iets niet optimaal functioneert. Het vergt moed om daar wat dieper naar te kijken en naar te luisteren. Weet nu dat het gebruik van bijvoorbeeld reishi- of cordycepsextract je wellicht ondersteunen kan bieden. En het stap voor stap in balans brengen van je gezondheid, waardoor je lichaam weer gaat afvallen.

Wil je meer leren over de krachten van medicinale paddenstoelen? Lees dan het boek SHROOMS. Een waardevol naslagwerk op basis van 82 wetenschappelijke studies + 22 recepten met krachtige, medicinale paddenstoelen. Zo kun jij direct medicinale paddenstoelen gebruiken in eigen keuken en profiteren van de effecten. In het boek SHROOMS lees je onder andere ook welke paddenstoel verjongende en ontgiftende werking heeft, de effecten van medicinale paddenstoelen bij hart- en vaatziekten en hoe de wetenschap heeft ontdekt hoe medicinale paddenstoelen diabetes verbeteren.
Klik hier en haal het boek “SHROOMS – Het vergeten rijk van medicinale paddenstoelen” snel in huis.
Referenties:
[1] Erjavec, J., et al., Proteins of higher fungi–from forest to application. Trends Biotechnol, 2012. 30(5): p. 259-73.
[2] Cheskin L.J., Davis L.M., Lipsky L.M., Mitola A.H., Lycan T., Mitchell V., Mickle B., Adkins E. Lack of energy compensation over 4 days when white button mushrooms are substituted for beef. Appetite. 2008;51:50–57.
[3] Klupp, N.L., et al., A double-blind, randomised, placebo-controlled trial of Ganoderma lucidum for the treatment of cardiovascular risk factors of metabolic syndrome. Scientific reports, 2016. 6: p. 29540-29540.
[4] Sun, X.-Z., et al., Neuroprotective effects of ganoderma lucidum polysaccharides against oxidative stress-induced neuronal apoptosis. Neural regeneration research, 2017. 12(6): p. 953-958.
[5] Houser, M.C. and M.G. Tansey, The gut-brain axis: is intestinal inflammation a silent driver of Parkinson’s disease pathogenesis? NPJ Parkinsons Dis, 2017. 3: p. 3.
[6] Zhou, Y., et al., Neuroprotective effect of preadministration with Ganoderma lucidum spore on rat hippocampus. Exp Toxicol Pathol, 2012. 64(7-8): p. 673-80.
[7] Qin, C., et al., Pathological Changes in APP/PS-1 Transgenic Mouse Models of Alzheimer’s Disease Treated with Ganoderma Lucidum Preparation. Zhongguo Yi Xue Ke Xue Yuan Xue Bao, 2017. 39(4): p. 552-561.
[8] Zhang, R., et al., Ganoderma lucidum Protects Dopaminergic Neuron Degeneration through Inhibition of Microglial Activation. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2011. 2011: p. 156810-156810.
[9] Zhang, W., et al., [Primary study on proteomics about Ganoderma lucidium spores promoting survival and axon regeneration of injured spinal motor neurons in rats]. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao, 2006. 4(3): p. 298-302.