BLOG #22: Matcha Green Iced Tea


Matcha Green Iced Tea maken?

Tijdens het Dutch Tea Festival (afgelopen weekend, 28 mei) gaven wij ‘s middags een seminar over Matcha. Het was een warme dag (bijna 30 graden!), dus we hadden een grote Kilner tap met Matcha Green Iced Tea bij ons. Na de seminar kon iedereen de ijsthee proeven. Er waren diverse mensen die vroegen of het recept al online stond, omdat de ijsthee goed in de smaak viel. Daarom delen wij het recept met jullie op ons blog. Het is een heerlijke dorstlesser!!

Benodigdheden:

 • Matcha Premium B – 5-6g per 1 Liter
 • Verse Groene thee (Organic Kabusecha) – 10g per 1 Liter
 • Verse gember (ong. 1 stronkje)
 • Gembersiroop (bijv. van Niels de Veye)
 • Theepot of theekan met filter (om de verse groene thee te zetten)
 • Matcha kit: bamboe lepeltje, whisk en kom (om de Matcha op te kloppen)
 • Eventueel een zeefje
 • Ijsklontjes!

Bereidingswijze:

 1. Allereerst zet je een (1 L) pot verse groene thee. Wij gebruikten hiervoor de Japanse groene thee Kabusecha, omdat deze thee lekker mild en fris is. Je kunt de groene thee warm of koud zetten. Als je gaat voor warme methode trekt de thee sneller (1-2 min trektijd!), alleen moet het daarna wel een tijdje afkoelen. Als het op kamertemperatuur is kun je het in de koelkast zetten. – Je kunt er ook voor kiezen om de groene thee koud te zetten, maar dan duurt het ‘trekken’ van de thee wel een stukje langer (dit is een kwestie van tussendoor proeven of de thee goed op smaak is). Uiteindelijk heb je bij de koude methode wel sneller IJSthee.
 2. Ons advies: zet het warm op zo’n 60 graden, 1-2 min. trektijd (je kunt de Kabusecha 3 keer opnieuw trekken met als trektijd 1 min) en laat het langzaam afkoelen, dan is de smaak voller!
 3. Schenk de groene thee (als het getrokken is) over in een kan of tap (of haal het filter uit de theepot waar je het in hebt gezet)
 4. Voeg 1 scheut gembersiroop toe en roer even, zodat de siroop goed mengt met de thee.
 5. Laat de thee afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
 6. Snij de verse gember in dunne plakjes en voeg dit toe aan de groene thee.
 7. Zet de groene thee in de koelkast en laat het lekker koud worden (je kunt het gerust een nachtje laten staan)

Nu maak je de Matcha klaar als toevoeging aan de groene ijsthee. De Matcha kun je warm of koud opkloppen in de kom. Dit doe je als volgt:

 1. Je doet 2x schepje (bamboe lepelMatcha B in de kom, eventueel door een zeefje, zodat je helemaal geen klontjes hebt. Wanneer je geen zeefje hebt, maak je eerst een pasta door een beetje lauw water toe te voegen aan de Matcha poeder en met de bamboe whisk maar je hier een mooie gladde pasta van. Dit is een goede basis.
 2. Je voegt 100 ml water toe aan de kom, koud of warm, maar niet heter dan 80 graden i.v.m. de antioxidanten en smaak van de Matcha. (Dit geldt overigens voor alle verse groene thee)
 3. Met de bamboe whisk klop je het gedurende 20 sec. op in een snelle W- en 4-beweging. 
 4. Voeg 1 scheut gembersiroop toe en roer even, zodat de siroop goed mengt met de Matcha.
 5. Laat de Matcha afkoelen tot het op kamertemperatuur is en voeg het toe aan de groene thee.
 6. Zet de ijsthee min. een halfuur in de koelkast, zodat het goed koud wordt.
 7. Haal de gember-stukken er na een paar uurtjes wel uit, zodat de ijsthee niet een té sterke gembersmaak krijgt.
 8. Voeg ijsklontjes toe aan de de ijsthee en je kunt het serveren!!

Matcha iced tea

Bovenstaande kun je nog een paar keer herhalen afhankelijk van de hoeveelheid ijsthee die je wilt maken. Een goede verhouding is: 3/4 groene ijsthee met gember en 1/4 Matcha ijsthee. Tijdens het Dutch Tea Festival hadden wij ong. 6-7 liter ijsthee gemaakt met de volgende verhouding:

 • 5 liter groene ijsthee met gember en siroop
 • 1,5 liter Matcha ijsthee met gember en siroop
 • En ijsklontjes (en wat ijswater) om  het lekker koud en fris te krijgen. 

Deze Matcha Iced Green Tea is een echt dorstlesser (tijdens warme dagen)! Er zijn geen suikers toegevoegd, behalve de gembersiroop. De gembersiroop heeft de ijsthee op een subtiele manier wat zoetigheid. Daarnaast is deze groene ijsthee zeer rijk aan antioxidanten (EGCg) en vitaminen (C), dus ook erg gezond!

Je kunt in plaats van gember ook citrus-fruit toevoegen en in plaats van gembersiroop ook honing gebruiken. Ook voor het citrus-fruit geldt dat je het er na een tijdje wel uit moet halen, zodat de citrus-smaak niet te sterk wordt en gaat overheersen.

We zijn benieuwd wat jullie van deze Matcha Iced Green Tea vinden. Als er nog vragen of opmerkingen zijn, kun je ons uiteraard altijd mailen (info@hugthetea.com) of even berichten op Instagram. En nog leuker: kom gezellig langs in onze teabar in Den Haag! Welkom!

LET’S SPREAD THE MATCHA LOVE!

Liefs,

de Tea Sisters (Claire & Lisa)

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *