Chaga Mushroom Chocolate Balls; brain food met verjongende eigenschappen?

Een zoete, crunchy snack met vegan chocolade, die ook nog eens goed is voor onze gezondheid. Daar zitten we toch allemaal op te wachten? Chaga Mushroom Chocolate Balls zijn een ware traktatie voor je smaakpapillen én je gezondheid. Bovendien zijn ze glutenvrij, vegan en verrijkt met bijzondere krachten uit de wereld van medicinale paddenstoelen; de ‘King of Mushrooms’ chaga poeder. Kijk snel verder voor het recept en op welke manier Chaga Mushroom Chocolate Balls bijdragen aan je gezondheid.

Wat maakt de chaga paddenstoel zo bijzonder?

De chaga paddenstoel, die ook wel Inonotus obliguus wordt genoemd, groeit op berken in de bossen van Rusland, Korea en Noord-Europa. Net als vele andere medicinale paddenstoelen is chaga traditioneel gezien een volksmedicijn, dat al sinds de 14e eeuw werd gebruikt bij kwalen als maag- en darmongemakken, diabetes en cardiovasculaire ziektes [1]. Maar wat chaga zo bijzonder maakt ten opzichte van andere medicinale paddenstoelen, is de hoeveelheid SOD-antioxidanten (superoxide dismutase enzym) die het bevat. Namelijk de allerhoogste dosis van alle voedingsbronnen ter wereld!

Er is, en wordt nog steeds, veel onderzoek gedaan naar Chaga. En zo blijkt deze paddenstoel veel voordelen te hebben voor onze gezondheid, zoals verjongende eigenschappen waardoor we langer fit en gezond kunnen leven. Zo bevat de chaga paddenstoel polysachariden (suikers). Wetenschappelijk onderzoek in cellen wees uit dat deze polysachariden de hoeveelheid vrije radicalen op meerdere manieren kunnen verminderen. En zo cellen kunnen beschermen tegen celdood die zou kunnen optreden door schade als gevolg van vrije radicalen [2].

Chaga heeft nog veel meer bijzondere eigenschappen. Je leest erover in het boek SHROOMS.

Chocolade: Food of the Gods

Niet alleen is chocolade onwijs lekker, het is ook nog eens een echte superfood! De Maya’s noemde het niet voor niets: ‘Food of the Gods’. In dit recept maken we onder andere gebruik van rauwe cacaopoeder, voor een heerlijke, rijke chocoladesmaak. Wat van rauwe cacaopoeder een echte superfood maakt, is de aanwezigheid van verschillende vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Zo bevat rauwe cacaopoeder een flinke portie magnesium (hét anti-stress mineraal), ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren en tryptofaan.

Maar wist je dat cacao ook een ware brain food is? We kijken naar een systematische review van 11 interventiestudies waaraan in totaal 366 deelnemers deelnamen die de rol van cacao op de cognitieve prestaties bij kinderen en jongvolwassenen onderzochten. Bevindingen uit deze studies bevestigen dat inname van cacao gepaard gaat met een toename van de cerebrale circulatie. En het consumeren van cacao met regelmaat toonden verbeterde cognitieve prestaties aan samen met verhoogde niveaus van neurotrofines (een stofje die ervoor zorgt dat neurotransmitters (letterlijk “overbrenger van zenuwprikkels”, bijv.: adrenaline, dopamine en serotonine) hun werk kunnen doen) [3]. Cerebrale circulatie omvat de toe- en afvoer van bloed waarmee de hersenen voorzien worden van zuurstof, brandstof en voedingsstoffen.

RECEPT CHAGA MUSHROOMS CHOCOLATE BALLS

Met Chaga Mushrooms Chocolate Balls trakteer je dus je jezelf én je gezondheid en geniet je zonder schuldgevoel. Want alle ingrediënten zijn 100% verantwoord en dragen allemaal op hun eigen manier bij aan onze gezondheid. En ze zijn ook nog eens verslavend lekker!

Dit heb je nodig:

Zo maak je de Chaga Mushroom Chocolate Balls:

  1. Doe de medjouldadels, cashewnoten, walnoten, hennepzaad, cacaopoeder, vanillepasta, zout en één theelepel Chaga poeder in een keukenmachine. Mix snel tot het geheel een natte, korrelige consistentie heeft.
  2. Voeg kokosolie en ahornsiroop toe en mix tot ze worden opgenomen. Het resultaat meot een deegachtig mengsel zijn dat makkelijk samenkleeft.
  3. Rol het mengsel in 10 gelijke balletjes. Leg op een bord en plaats het in de koelkast. Breek de pure chocolade in stukken en laat die smelten in een kom die boven een pan zacht kokend water is geplaatst. Haal van het vuur en meng de overgebleven halve theelepel Chaga poeder erdoor.
  4. Besprenkel de afgekoelde snackballetjes met de gesmolten chocolade. Garneer de snackballetjes optioneel door ze door hennepzaad en/of geraspte kokos te rollen. Plaats weer in de koelkast en laat minimaal 1 uur afkoelen voor je het serveert. Bewaar tot 5 dagen in de koelkast.

Wil jij meer leren over medicinale paddenstoelen en hoe je ze in eigen keuken gebruikt? Klik hier en bestel het boek SHROOMS.

Referenties:

[1] Balandaykin, M.E. and I.V. Zmitrovich, Review on Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Higher Basidiomycetes): Realm of Medicinal Applications and Approaches on Estimating its Resource Potential. Int J Med Mushrooms, 2015. 17(2): p. 95-104.

[2] Mu, H., et al., Antioxidative properties of crude polysaccharides from Inonotus obliquus. International journal of molecular sciences, 2012. 13(7): p. 9194-9206.

[3] Yun, J.S., et al., Inonotus obliquus protects against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence. Molecules and cells, 2011. 31(5): p. 423-429.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *