CORDYCEPS & BLAUWE BES POWER SMOOTHIE

Smoothie maken met paddenstoelen? Dat is waarschijnlijk niet het eerste wat in je zou opkomen. Maar wat als wij je vertellen over medicinale paddenstoelen? Cordyceps is namelijk een echte krachtpatser onder de paddenstoelen en maakt van jouw smoothie, de ultieme POWER smoothie. Wat zijn de voordelen van cordyceps en hoe gebruik je ze in eigen keuken? Je leest het nu in deze blog.

De wereld van medicinale paddenstoelen

Ancient Elders, ofwel oude wijzen, in Zuid-Amerika gebruiken al eeuwenlang paddenstoelen ter ondersteuning van de gezondheid. En zelfs in Azië, binnen de traditionele Chinese geneeskunde, worden paddenstoelen gebruikt ter behandeling van allerlei ziektes en aandoeningen. Hoe kan het dan dat wij, in de westerse wereld, hier zo weinig over horen?

Gelukkig zijn inmiddels ook westerse wetenschappers nieuwsgierig en brengen zij steeds meer positieve onderzoeksresultaten naar buiten. Het lijkt erop dat medicinale paddenstoelen hun krachtige werking te danken hebben aan een specifieke stof, in combinatie met andere heilzame voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten, sterolen, triterpenen, nucleotiden en aminozuren. De specifieke stof waar we het over hebben zijn bètaglucanen. Van bètaglucanen staat al vast dat deze bijdragen tot de instandhouding van het normale cholesterolgehalten in het bloed.

LEESTIP: kom alles te weten over het vergeten rijk van medicinale paddenstoelen met het boek SHROOMS. Een waardevol naslagwerk op basis van 82 wetenschappelijke studies.

Cordyceps voordelen

Cordyceps is een van de populairste medicinale paddenstoelen. Maar waar zijn cordyceps dan eigenlijk goed voor? In traditionele oosterse geneeswijzen meent men dat cordyceps het libido verhoogt, verlichting biedt bij luchtwegaandoeningen, het uithoudingsvermogen verbetert, een gezonde spijsvertering, stofwisseling en leverfunctie bevordert en depressies vermindert.

Sinds 1964 is cordyceps in de Chinese farmacopee zelfs officieel geclassificeerd als geneesmiddel. In de westerse wereld won cordyceps in 1993 pas populariteit, nadat drie Chinese atletes verbijsterende resultaten boekten en vijf wereldrecords braken tijdens een sporttoernooi. Zij werden verdacht van doping, maar dat bleek niet het geval. Uiteindelijk maakte hun trainer bekend dat de dames op zijn verzoek cordyceps consumeerden.

Onderzoeken naar cordyceps zijn nog volop in gang, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Wil je hier meer over te weten komen? Je leest het allemaal in het boek SHROOMS.

Waar vind ik cordyceps?

In Nederland kennen we maar liefst 4500 paddenstoelen, waarvan ongeveer de helft eetbaar zijn. Denk maar aan eekhoorntjesbrood, fluweelpootje, geschubde inktzwam (zolang deze nog helemaal wit is) en de honingzwam. Leuk dus om op een herfstdag er eens op uit te trekken met een mandje! Lees je van tevoren wel goed in welke paddenstoelen eetbaar zijn, zodat je niet per ongeluk een verkeerde plukt.

Cordyceps groeien helaas niet in Nederland, maar is in originele vorm ook niet door ons lichaam te verteren omdat wij niet over de juiste enzymen beschikken. Cordyceps kopen kan vaak alleen bij gespecialiseerde (web)winkels. Deze supplementen zijn dan in poeder- of capsulevorm en bevatten het extract van de cordyceps. Zoals bijvoorbeeld Cordyceps extract Performance van Superfoodies.

RECEPT CORDYCEPS & BLAUWE BES POWER SMOOTHIE

Dit recept is afkomstig uit het boek SHROOMS – het vergeten rijk van medicinale paddenstoelen. In dit boek word je mee op reis genomen door nieuwe, wetenschappelijk gefundeerde inzichten en oude geschriften omtrent medicinale paddenstoelen. Inclusief 22 recepten met medicinale paddenstoelen.

Dit heb je nodig voor 1 smoothie:

  • 70 g bevroren (wilde) blauwe bessen
  • ½ kleine avocado (45 g), geschild en ontpit
  • 1 medjouldadel, ontpit
  • 1 el hennepzaad
  • (optioneel) ½ tl natuurlijk vanille-extract of vanillepasta
  • ½ tl cordyceps poeder
  • 300 ml amandelmelk

Zo maak je de Cordyceps & blauwe bes POWER smoothie:

  1. Mix alle ingrediënten in een blender tot een glad geheel (ongeveer 60 seconde op hoge snelheid). Als het te dik is naar smaak, voeg dan wat vocht toe (amandelmelk of water).
  2. Giet in een glas en serveer onmiddellijk.

Wil jij meer leren over medicinale paddenstoelen en recepten ontdekken? Klik hier en bestel het boek SHROOMS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *