Wist je dat vaker eieren eten een hogere kans op hart-en-vaatziekten kan geven? Studies laten zien dat dit te maken heeft met het cholesterol wat je in eieren vindt.
Een uitstekend idee dus om vaker een ei te vervangen, zeker in gerechten zoals cake en pannenkoeken! Maar hoe vervang je nu een ei?
In deze video ga je zien:
- Hoe je een ei vervangt als je een cake wilt bakken.
- Maar ook als je een pudding wilt maken.
- Of een hartig gerecht, zoals een quiche
- Welke methodes er allemaal zijn en hoe je deze kunt combineren.
Bekijk de video en leer hoe jouw vegan gerechten nooit meer mislukken!
Zonder dat je het doorhebt kun je van ei al snel te veel eten. Een studie uit 2019 (JAMA, March 19,2019. Victor W, Zhong e.a.) waarin ze 6 verschillende studies bij elkaar hebben gepakt en bijna 30.000 mensen gedurende 17,5 jaar hebben gevolgd, liet het volgende zien: Elke 300mg per dag extra cholesterol uit de voeding werd significant geassocieerd met 17% hogere kans op hart-en-vaatziekten. 3-4 eieren per dag eten was geassocieerd met een 6% hogere kans op op hart-en-vaatziekten en 8% hogere kans op dood door elke andere oorzaak.
Ei vaker vervangen dus
Dus het is een uitstekend idee om je ei vaker te vervangen. Waarin kan dat beter dan in een cake of andere lekkere baksels! Maar hoe doe je dit?
Maar al te vaak heb ik een cake gemaakt die vééls te stevig is of juist helemaal uit elkaar brokkelt.
Geen zorgen!
In deze video ga ik je laten zien hoe je een ei vervangt als je een cake wilt bakken, een pudding wilt maken of quiche.Je gaat leren:
- Welke ei vervangers er zijn.
- Voor welk gerecht je welke methode kunt gebruiken.
- Welke methodes je kunt combineren en hoe je dat doet.
Ei vervangers
- Ongezoete appelmoes of banaan.
Dit geeft binding aan het gerecht, maar maakt het recept tegelijkertijd wat zoeter en geeft smaak. Houd daar dus rekening mee als je bijvoorbeeld een hartige cake bakt.
Vervang in een gerecht 1 ei voor ongeveer ½ banaan of 3 eetlepels appelmoes. - Lijnzaad / chiazaad -ei.
Dit geeft binding aan het gerecht.
Maak een papje met de verhouding 1-3. Dus voor 1 ei gebruik je 1 eetlepel lijn- of chiazaad gemengd met 3 eetlepels water. Roer door en laat dan 5-15 minuten rusten totdat er een geleiachtige structuur vormt. - Baking soda + appel azijn.
Dit zorgt voor luchtigheid in het recept. Ook fijn om te gebruiken bij bijvoorbeeld het bakken van burgers. Je kunt dit heel goed toepassen terwijl je ook al één van de bovenstaande methodes hebt toegepast in een gerecht.
Meng in een apart kommetje 1 theelepel baking soda met 1 eetlepel appelcider azijn. Het gaat direct schuimen. Maak dit op het laatst en voeg direct toe aan je beslag. Roer het er voorzichtig doorheen. - Agar agar.
Dit is een zeewier en kun je gebruiken als plantaardig bindmiddel ipv eiwit in bijvoorbeeld pudding of voor paneer. Maar ook om een vegan cheesecake te maken van plantaardige yoghurt bijvoorbeeld.
Los 1 eetlepel agar agar op in 1 eetlepel water. Roer goed door en verhit eventueel.
- Aquafaba, kikkererwtenvocht.
Het kookvocht, of vocht uit de pot kikkererwten.
Je kunt dit opkloppen en bijvoorbeeld gebruiken om vegan merengues van te maken. Geeft luchtigheid aan je gerecht. - Kikkererwtenmeel + water.
Dit gebruik je bijvoorbeeld in een vegan fritata, omelet of quiche. Ik vind het zelf lekker om hier een eetlepel edelgistvlokken aan toe te voegen zodat het een extra hartige smaak krijgt.
Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Even roeren en klaar is je ei!

Welk (ei-vrije)recepten of handige keuken hacks wil jij nog van ons zien? Laat het ons weten in de comments!