De herfst is begonnen dus maakt Superfoodies ambassadeur Tessa van The Green Happiness een verwarmend stoofpotje met een superkrachtige paddenstoel. Deze zit vol met bètaglucanen en die zijn zeer goed voor onze gezondheid. In de video legt Tessa het allemaal uit en natuurlijk krijg je van ons ook het recept.
Bekijk hier de video:
In China wordt reishi ook wel de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd, omdat zij geloven dat Reishi levensverlengende eigenschappen heeft. Reishi paddenstoelen (Ganoderma Lucidum) behoren tot de belangrijkste medicijnen van de klassieke Chinese en Japanse geneeskunst. In het oude China en Japan aten de mensen dagelijks reishi paddenstoelen om hun lichaam te reinigen en gezond te houden. Afbeeldingen van reishi paddenstoelen zijn teruggevonden op Chinese kunstwerken die al meer dan 2000 jaar oud zijn.
Hoe dan ook is reishi een geneeskrachtige paddenstoel vol stoffen die onze gezondheid goed doen. Zeker in de herfst wil je jouw immuunsysteem extra goed op peil houden en ook daar helpt reishi bij. Hoe? Reishi bevat bètaglucanen, dat zijn complexe vezels (polysacchariden) die in de celwand van deze medicinale paddenstoel zitten. Deze bètaglucanen zorgen voor een stijging van het aantal cellen in het lichaam die specifiek nodig zijn voor de algehele fysieke ontwikkeling en bescherming tegen ziektes.
Daarom hebben wij dit krachtige verwarmende recept gecreëerd, dat perfect past bij de gure herfstdagen. Dit stoofpotje is niet alleen heel erg lekker, het geeft dus ook je immuunsysteem een boost. Dus merino wollen sokken aan, dekentje op de bank, muziekje aan en geniet ervan!

RECEPT STOOFPOTJE MET PADDENSTOELEN EN REISHI
Dit heb je nodig voor vier personen:
- 1 eetlepel kokos- of olijfolie
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 3 knoflooktenen, fijngehakt
- 2 wortels, in stukjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- 500gr gemixte paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwam, champignon, shiitake), schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 120ml groentebouillon (natriumvrij)
- 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- 1 eetlepel tamari
- (optioneel) 1 eetlepel (8gr) tapiocameel
- 1 theelepel reishi poeder van Superfoodies
- Zwarte peper en zeezout (naar smaak)
Zo maak je het stoofpotje:
1. Doe de olie, ui, knoflook, wortelen, tijm, oregano en laurierblaadjes in een grote pan. Bak ongeveer 5 minuten, tot de uien doorschijnend worden en de kruiden gaan geuren, terwijl je regelmatig roert met een houten lepel.
2. Voeg de paddenstoelenmix toe en roer goed door elkaar.
3. Groentebouillon, tomatenpuree en tamari toevoegen. Roer goed door elkaar en dek de pan af met een deksel. Laat 25-30 minuten sudderen.
4. (optionele stap) Als je de stoofpot wilt indikken en de saus romiger wilt maken, kun je ongeveer 5 eetlepels van de saus uit de pan in een kleine kom scheppen, mengen met een eetlepel tapiocameel en dan het mengel terugdoen in de pan. Roer het erdoor en kook nog 5 minuten.
5. Als de stoofpot gaar is, haal je de pan van het vuur, meng je het reishi poeder van Superfoodies erdoor en breng je het op smaak met zwarte peper. Proef of het nodig is om zout toe te voegen.
6. Serveer op zichzelf of met een plakje geroosterd zuurdesem brood, wat rijst of aardappelpuree.
Meer leren en lezen?
Wil je meer leren over medicinale paddenstoelen en wat ze voor jouw gezondheid kunnen doen? Bestel dan ons prachtige en inspirerende boek SHROOMS. In het boek SHROOMS vind je, naast heel veel informatie over de precieze werking van paddenstoelen, ook 22 heerlijke recepten! Na het lezen van dit boek ken je alle geheimen van medicinale paddenstoelen, welke er zijn, wat de effecten er zijn en hoe en waarvoor je ze kunt inzetten. Op basis van 82 wetenschappelijke studies.