Het effect van deze paddenstoel is zo sterk, ze dachten dat deze atleten doping gebruikten toen ze 5 wereldrecords verbeterden

In het westen kende nog vrijwel niemand de paddenstoel Cordyceps. Totdat in 1993, tijdens de Nationale Spelen in Beijng, China, vijf wereldrecords werden verbroken door drie vrouwelijke Chinese atleten. Wat bleken ze te gebruiken? Inderdaad… Maar wat kan Cordyceps voor jou doen? Bekijk de video en ontdek er alles over.

Bekijk hieronder de video

Cordyceps was nog een onbekend fenomeen totdat…

In het westen kende nog vrijwel niemand de paddenstoel Cordyceps. Totdat in 1993, tijdens de Nationale Spelen in Beijng, China, vijf wereldrecords werden verbroken door drie vrouwelijke Chinese atleten. Wang Junxia, Qu Yunxia en Zhang Linli. Deze drie vrouwen verbroken vijf wereldrecords voor de 1500, 3000 en 10.000 meter. Een ongewoon aantal nieuwe wereldrecords die tijdens één event werden neergezet, dus daar werd natuurlijk met wat achterdocht naar gekeken. Na de races werden de vrouwen gecheckt op doping, maar er werden geen illegale substanties in het bloed teruggevonden. Hun trainer, Ma Junren, maakte bekend dat de vrouwen op zijn verzoek o.a. de paddenstoel Cordyceps gebruikten!

Hoe kan Cordyceps het uithoudingsvermogen verbeteren? Cordyceps bevat cordycepine en cordycepinezuur, die een therapeutische werking hebben op het zuurstofgebruik in het lichaam, maar ook op de energieproductie en stabilisatie van de bloedglucosespiegel. Deze paddenstoel verhoogt de bloedstroom, het zuurstofverbruik en de opname van glucose en lactaat. Bovendien gedraagt het zich als een antioxidant.

1. Verhoogde zuurstofopname
De maximale zuurstofconsumptie lijkt te kunnen worden verhoogd door het gebruik van Cordyceps. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2017, waarbij 28 personen drie weken lang gesuppleerd werd met 4 gram Cordyceps per dag. Niet alleen verhoogde de maximale zuurstofconsumptie, maar ook duurde het langer voordat ze uitgeput raakte.

2. Meer uithoudingsvermogen
Dat het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en vermoeidheid wordt getackeld wisten Chinezen natuurlijk allang, maar het wordt nu ook in de wetenschap aangetoond. Zo werd er in 2019 een grote meta-analyse gepubliceerd van 15 interventiestudies met in totaal 1238 deelnemers. Deze studie toonde aan dat het uithoudingsvermogen verbeterde bij mensen met de longaandoening COPD. Zonder negatieve bijwerkingen!

3. Verhoogde energieproductie in de cel
Een ander aspect van de positieve effecten van Cordyceps op (sport)prestaties heeft te maken met de ATP productie. Ofwel de energieproductie en de elektronentransport in de mitochondriën. Een belangrijk mechanisme dat leidt tot energieproductie in de cel, wat blijkt toe te nemen door het gebruik van Cordyceps.

Cordyceps zou dus wel eens heel interessant voor je kunnen zijn als je op zoekt bent naar een natuurlijk middel om je sportprestaties te verbeteren. Maar dat is niet het enige waar Cordyceps voor wordt ingezet. Al eeuwenlang wordt deze paddenstoel in de traditionele oosterse geneeswijzen ingezet omdat hij een gezonde spijsvertering zou bevorderen, het libido zou verbeteren, verlichting zou bieden bij luchtwegen, een gezonde leverfunctie zou bevorderen en depressies zou verminderen.

Meer leren en lezen?
Wil je meer leren over medicinale paddenstoelen en wat ze voor jouw gezondheid kunnen doen? Bestel dan ons prachtige en inspirerende boek SHROOMS.

Bestel het boek via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *