
In de herfst zien we ze overal: paddenstoelen. Ze zijn er in alle kleuren en vormen. Maar wist je dat sommige paddenstoelen het perfecte voorbeeld zijn van een voedingsmiddel met medicinale krachten?
Zo wordt in de traditionele Chinese geneeskunde de Chaga paddenstoel gezien als een ware superfood en wordt deze fascinerende paddenstoel voornamelijk ingezet voor het behoud van een gezonde ‘chi’, oftewel een gezonde, uitgebalanceerde levensenergie. Daar komt bij dat Chaga één van de meest antioxidantrijke voedingsmiddelen ter wereld is. Lees er meer over in het Langer Leven magazine.
In deze video maakt Nathalie Kemna:
Een heerlijk (herfst)recept voor koude dagen!
Ayurvedic Mungbean Soup with Chaga
Ingrediënten:
- 3 el kokosolie
- 1 tomaat (in blokjes)
- 1/3 ui (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 1/3 pompoen
- 3 wortels
- 1 zoete aardappel
- 1 kopje mungbonen
- 4 cm verse gember
- 2 tl: kurkuma, mosterdzaadjes, fenegriek, koriander, komijn, venkel, zwarte peper
- 1 liter groentebouillon
- sap van 1 citroen
- Chaga extract
- Voor de garnering: pompoenpitten, alfalfa en/of verse kruiden
Bereiding:
- Verwarm de kokosolie in een grote soeppan en voeg de ui, tomaat en knoflook toe. Bak 2 tot 3 minuten, tot de ui glazig is.
- Voeg de groenten, mungbonen en kruiden toe. Bak gedurende 30 seconden, terwijl je constant roert.
- Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Plaats de deksel op de pan en laat op laag vuur koken gedurende 25 minuten.
- Haal van het vuur, voeg het Chaga extract toe en meng met een staafmixer tot een gladde, romige massa. Als de soep te dik is, voeg dan meer vocht toe.
- Voeg citroensap toe en roer het door de soep.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout.
- Dien warm op en garneer met knapperige pompoenpitten, alfalfa en/of vers gesneden kruiden.
In het Langer Leven magazine lees je alles over de verborgen geheimen van paddenstoelen. En je vindt er heerlijke recepten, zoals plantaardige burgers of een romige smoothie met paddenstoelen.