Statement Superfoodies – Giel Beelen – Shambala

13-10-2021
Superfoodies, Landsmeer

Naar aanleiding van de berichten in de media omtrent het product Shambala van Superfoodies, in samenwerking met Giel Beelen, is er onterecht verwarring ontstaan over de veiligheid van dit product. Middels deze reactie willen we graag verduidelijken waarom de vergelijking tussen Shambala en antidepressiva, die momenteel in de media wordt gemaakt, vanuit wetenschappelijk perspectief niet opgaat vanwege de onjuiste aanname dat Shambala dezelfde MAO-remmers bevat als antidepressiva, wat wetenschappelijk feitelijk onjuist is. Mede daarom, is de angst dat Shambala kan reageren met bepaalde voeding, hoogstwaarschijnlijk ongegrond. Dit lichten we toe in dit artikel.

Allereerst willen we benadrukken dat Shambala een voedingssupplement is, en absoluut geen medicatie, waar Shambala door de media mee wordt vergeleken. Shambala is uitsluitend voor gezonde consumenten. Neem bij twijfel, en bij voorkeur altijd, contact op met de huisarts voordat je Shambala gebruikt. Dit alsmede andere contraindicaties (zoals medicijngebruik, hoge bloeddruk, zwangerschap, etc) hebben altijd duidelijk in de bijsluiter en op onze website vermeld gestaan.

Vanzelfsprekend is de hoogste prioriteit van Superfoodies om te allen tijde een veilig product op de markt te brengen. Wij houden ons aan de voorschriften en reglementen op het gebied van voedingssupplementen in Europa. De bestanddelen Caapi en Bobinsana die in Shambala worden gebruikt, zijn volledig legaal in Nederland en worden al tientallen jaren in Nederland als voedingssupplementen verkocht. Voor zover bij ons bekend, na onderzoek, zijn in al deze tientallen jaren nog nooit problemen met deze producten waargenomen. Wereldwijd worden deze kruiden al veel langer gebruikt als voedingssupplement, zoals bijvoorbeeld door de lokale stammen waar Caapi en Bobinsana vandaan komen. Er worden geen wijzigingen aan de ingrediënten (planten) aangebracht. We brengen een volledig, legaal, plantextract op de markt (volgens de wetten die daarvoor in Nederland gelden) zoals deze al (hoogstwaarschijnlijk) honderden jaren lokaal door mensen wordt geconsumeerd.

Wetenschappelijke toelichting
De vergelijking tussen Caapi en antidepressiva kan überhaupt niet zomaar worden gemaakt, gezien er vele soorten antidepressiva zijn die allemaal een ander werkingsmechanisme hebben en daarmee verschillende interacties met het lichaam. We gaan er hier vanuit dat de media de vergelijking maakt met de groep van Monoamino-oxidase (MAO) remmers, gezien deze het meest lijken op een bepaalde groep stoffen die aanwezig zijn in Caapi.

Een versimpelde uitleg: in ons lichaam is een groep stoffen aanwezig die verantwoordelijk zijn voor de werking van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stoffen, zoals serotonine, die mede verantwoordelijk zijn voor je gemoedstoestand. Zo hebben mensen die depressief zijn vaak een tekort aan serotonine en in sommige gevallen wordt deze stof met medicatie verhoogd, zodat mensen zich weer vrolijker en mentaal stabieler voelen. De MAO’s in ons lichaam zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de afbraak van deze stoffen. Kortom: is er te veel MAO aanwezig in een lichaam, dan zal er te weinig serotonine aanwezig zijn waardoor de kans groter wordt op depressieve gevoelens. Bij het gebruik van de farmaceutische antidepressiva moest inderdaad gelet worden op voeding, gezien bepaalde stoffen gelijkend aan deze neurotransmitters ook in voedsel voorkomen. Bij gebruik van de medicatie worden deze niet afgebroken, wat tot nadelige bijwerkingen kan leiden.

De actieve stoffen in Caapi lijken inderdaad op Monoamino-oxidase remmers, maar er is een belangrijk en wezenlijk verschil. De stoffen in Caapi worden inderdaad onder de grote noemer van MAO remmers geschaard, maar worden specifiek geclassificeerd als RIMA’s, wat staat voor Reversible Inhibitor of MAO-A. Waar klassieke MAO’s (in farmaceutische antidepressiva) binden met het lichaamseigen MAO (vaak A en B die ieder voor andere stoffen in het lichaam zorgen), binden RIMA’s (in Caapi) slechts tijdelijk aan enkel MAO-A. Dit zorgt ervoor dat de werking van een RIMA zich specifiek concentreert op het verhogen van serotonine en veel minder op interacties met andere stoffen. Ook treden er bij RIMA’s veel minder bijwerkingen op en zal er veel minder kans zijn op interactie met bepaalde voedingsmiddelen. Zeker in de aanbevolen lage dosering, aangegeven op de verpakking van Shambala, is die kans echt onwaarschijnlijk. De dosering actieve stoffen die je binnenkrijgt is namelijk aanzienlijk minder dan de medicinale dosering van RIMA’s.  

Dit product valt daarom onder de trend van ‘microdosing’, een vorm van gebruik van planten, kruiden en schimmels waarbij men een bepaalde periode een zeer lage dosering van een middel neemt, in plaats van vele malen een hoge dosering waardoor er inderdaad vele interacties en bijwerkingen mogelijk zijn.  

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken en artikelen die dit bevestigen.
Hierbij een link naar één van deze artikelen: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2016.00340/full

Veiligheidsadvies
Vanzelfsprekend is het bij ieder voedingssupplement, en zo ook bij Shambala, belangrijk om altijd de bijsluiter goed te lezen voor gebruik, je aan de aanbevolen dosering te houden en bij twijfel de huisarts te raadplegen. Zeker bij gebruik van medicatie of antipsychotica dien je eerst je arts te raadplegen voordat je Shambala of een soortgelijk voedingssupplement gebruikt. Dit alles is uiteraard ook te lezen in de bijsluiter van Shambala.

Tot slot willen we nogmaals benadrukken dat Shambala een voedingssupplement is en dat de vergelijking met medicatie vanuit wetenschappelijk oogpunt onterecht is. Zoals hierboven toegelicht is de verwarring in de media ontstaan doordat stoffen in Caapi lijken op stoffen in antidepressiva, maar dat dit vanuit wetenschappelijk oogpunt onwaar is. Hierdoor is ook de reactie met bepaalde voedingsmiddelen zeer onwaarschijnlijk. Natuurlijk is het altijd belangrijk om een voedingssupplement als Shambala met de hoogst mogelijke zorg te gebruiken zoals op de bijsluiter en verpakking van het product staat aangegeven.

Als vanuit wetenschappelijk onderzoek, nu of in de toekomst, blijkt dat er feitelijke onjuistheden in dit artikel staan of de voorlichting van Superfoodies in welke mate dan ook dient te verbeteren, staan wij daar te alle tijde voor open. Hiervoor zijn we bereikbaar op info@superfoodies.nl. Het is onze hoogste prioriteit om producten op de markt te brengen die volledig veilig zijn in gebruik als de informatie in de bijsluiter en de aanbevolen dosering in acht worden genomen. We doen dit met de grootst mogelijke zorg en aandacht voor de gezondheid van de gebruiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *