Stop dit door je gerechten voor een goede stoelgang (+recept vegan carrot cake)

Gaat het niet altijd soepel met jouw stoelgang? Je bent niet de enige! Twee op de vijf Nederlanders (43%) hebben met regelmaat problemen met hun ontlasting. Zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 2000 volwassen Nederlanders (2021). Als je snel last hebt van verstopping, dan zijn vezels de sleutel. In deze video laten we zien wat je dagelijks kunt doen voor een goede stoelgang en geven we je een recept van een niet te versmaden vegan carrot cake die je erbij helpt!

Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Om je stoelgang soepel te laten verlopen kun je Psylliumvezels Poeder van Superfoodies gebruiken. Psylliumvezels zijn de schilletjes van psylliumzaad. Dit zaad groeit aan de psylliumplant (Plantago ovata), die vooral in India te vinden is. Psylliumvezels wordt gemaakt van gemalen psylliumplant. Het is een zeer goede bron van voedingsvezels die je heel makkelijk kunt gebruiken en mengen door (bron)water, smoothies, shakes en sappen. 

Hoe gebruik je Psylliumvezels?

Roer dagelijks 1 theelepel (ca. 6 gram) Psylliumvezels door een groot glas (bron)water of je favoriete smoothie, shake of sap. Koel en droog bewaren in een goed afgesloten verpakking of voorraadbus. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken in een lekker recept, zoals onderstaande vegan carrot cake!  

RECEPT: VEGAN CARROT CAKE – MET KOKOSYOGHURTGLAZUUR EN PSYLLIUMVEZELS 

Ingrediënten
(springvorm 20 cm)

  • 1 kop (140 g) boekweitmeel
  • 1 kop (100 g) amandelmeel
  • 2 eetlepels (20 g) Psylliumvezels van Superfoodies
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • snufje Keltisch zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ kopje (120 ml) kokosyoghurt
  • 2 eetlepels (30 ml) kokosolie, gesmolten
  • ½ kopje (85 g) kokossuiker
  • ¼ kopje (60 ml) sinaasappelsap
  • ¼ kopje (60 ml) amandelmelk
  • ¼ kopje (60 ml) ahornsiroop
  • 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
  • 100 g geraspte wortel
  • 50 g walnoten, fijngehakt  
  • yoghurtglazuur: ½ kopje Griekse stijl (dikke) kokosyoghurt gemengd met 1 eetlepel ahornsiroop en 1 theelepel vanille-extract
  • topping: vers geraspte wortel, grof gehakte walnoten, kaneel

Zo maak je de carrot cake:

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Doe de droge ingrediënten in een grote mengkom (beide meelsoorten, psyllium, kaneel, gemberpoeder, zout, bakpoeder en bakpoeder) 
  • Meng in een kleinere kom kokosyoghurt, kokosolie en kokossuiker tot alles goed gemengd is. Voeg sinaasappelsap, amandelmelk, ahornsiroop en vanille toe en meng opnieuw.
  • Giet natte ingrediënten in de kom met droge ingrediënten. Meng kort. 
  • Schep de geraspte wortel en gehakte walnoten erdoor.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten licht in met kokosolie. Schep het cakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een lepel.
  • Bak ongeveer 35-40 minuten. Laat volledig afkoelen. 
  • Als het volledig is afgekoeld, verdeel dan yoghurtglazuur erover en decoreer met wortels, walnoten en kaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *