Waarom je iedere dag cacao zou moeten eten (maar geen chocolade)

Deze chocolade is echt niet gezond

Cacao is het belangrijkste bestanddeel die chocoladeproducten hun kenmerkende en overheerlijke smaak geven. Niet voor niets mag chocolade pas zo heten met ten minste 34% cacaobestanddelen. Het imago van chocolade is niet bij iedereen even positief, en dat is sinds de intrede van de candybars natuurlijk helemaal terecht. Maar zelfs de ‘extra pure’ chocolade van 70% bestaat voor 27% uit suiker. Om nog maar te spreken over melkchocolade dat zijn kleur te danken heeft aan een snufje cacao, maar eigenlijk verder bestaan uit suiker (60%) en melkpoeder. We love chocolade én  plukken graag de vruchten van het gezonde dat cacao te bieden heeft. Maar kies je chocolade slim, want dat kan zeker niet met alle chocolade!

Chocolade is een van de meest gegeten snacks ter wereld. In Nederland eten we gemiddeld 5,1 kilo chocolade per jaar![1] Helaas komt met die 5,1 kilo chocolade ook een berg suiker binnen. De energieboost na zo’n hapje puur genot duurt helaas maar heel even. Al snel volgt een razendsnelle respons van je lichaam om de bloedsuikerpiek te laten kelderen tot een nieuw dieptepunt. Hallo energiedip en extreme suikerhang! En voor je het weet is de reep helemaal op.

De gevolgen van nieuw suiker in een oud lichaam

Evolutionair gezien is suiker een compleet onbekend voedingsmiddel dat pas bestaat sinds fabrieken zich ergens halverwege 1900 met ons voedsel begonnen te bemoeien. Honing bestond al ver voor die tijd, maar was in tegenstelling tot het veel gegeten suiker eerder een seizoensafhankelijk buitenkansje waarmee je genoeg vetten kon aanleggen om een lange schaarse winter mee te overleven. De suikerstofwisseling in ons lichaam is sindsdien niet veranderd, en nog steeds niet berekend op een grote dagelijkse aanvoer van suikers. Met dagelijks wat fruit en (zetmeelrijke) groenten krijgt ons lichaam meer dan genoeg binnen. Al het overschot belandt, zeker als je niet voldoende beweegt, op de heupen, dijen of buik, wachtend op een lange, koude winter…

Wat dat voor gevolgen heeft zien we links en rechts om ons heen: het metabool syndroom, ook wel het insulineresistentie syndroom genoemd, is een van de grote problemen veroorzaakt door ons ‘nieuwe’ met suiker en geraffineerde granen overladen voedingspatroon. Rond 2012 was al bij 30% van de mannen en vrouwen sprake van dit voeding- en leefstijlafhankelijke syndroom[2], waar je aan voldoet als er sprake is van ten minste drie van de volgende criteria: een te grote buikomvang (overgewicht), diabetes of insulineresistentie, hoge bloeddruk en afwijkende cholesterol- en triglyceridewaardes. Samen vormen ze het belangrijkste risico op hart- en vaatziekten.

Ironisch gezien heeft onbewerkte cacao juist positieve effecten op deze grote groep mensen. Maar die cacao vind je niet in de met suiker en melk overladen chocoladeproducten.

Opgeblazen buik en onrustige huid? Niet chocola maar melk zit je dwars!

Melk is een van de basisvoedingsmiddelen wereldwijd. Toch kan het overgrote deel van de wereldbevolking helemaal niet goed tegen melk. Bijna 70% van de mensen mist op latere leeftijd het verteringsenzym om melksuiker te verteren. Ook de caseïne- en wei-eiwitten kunnen problemen opleveren bij mensen die gevoelig zijn voor melkproducten[3]. Melk bevat insulineachtig groeihormoon, dat kan bijdragen aan acne[4]. Ook zijn slijmvorming en meer last van de luchtwegen veelgehoorde symptomen die kunnen optreden door zuivelconsumptie[5], [6].

Kies je cacao producten daarom met zorg, en zorg dat jouw cacao geen onderdeel zijn van een dagelijkse lading suiker en steeds terugkerende energiedips. Je kunt van cacao genieten zónder negatieve gevolgen. Wij delen onze liefde voor cacao maar al te graag en vertellen je heel graag hoe!

Geniet elke dag van al het gezonde van cacao

Kies je voor rauwe onbewerkte cacao, dan is cacao een echte superfood voor jouw dagelijkse genotsmomentje. De Maya’s maakten enkele honderden jaren geleden voor het eerst gebruik van de gezondheidsvoordelen van cacao. Zij dronken deze ‘Food of the Gods’ opgelost in water, op smaak gebracht met kaneel en peper. De eerste warme chocolade was geboren.

De naam chocolade is afkomstig van xococlatl, dat Azteeks is voor xococ (bitter) en latl (water). Want bitter, dat is rauwe cacao zeker! Cacao is een van de meest polyfenol-rijke voedingsbronnen ter wereld, en die actieve plantenstoffen smaken bitter. De cacaoproducten die we kennen uit de supermarkt zijn dat stukken minder. Voor commerciële doeleinden wordt cacao namelijk bewerkt en de concentratie polyfenolen tot het tienvoudige teruggebracht. Dit levert een prettiger smakend product op, dat helaas wel de meest waardevolle gezondheidseigenschappen van de cacao kwijt is.

Juist die actieve stoffen uit cacao zoals de polyolen en flavonoïden worden in verband gebracht met de gezondheidsvoordelen die cacao met zich mee brengt. Deze antioxidatieve stoffen dragen bij aan een verbeterde cognitieve functie en bescherming tegen cognitieve achteruitgang[7], een lager risico op hart- en vaatziekten door een vaatverwijdend effect, bescherming tegen oxidatie van cholesterol en het verlagen van de bloeddruk. De glucose huishouding verbeterd door het verlagen van de bloedglucosespiegel en een betere insulinegevoeligheid[8].

Rauwe cacao is ook een bijzonder rijke bron van fosfor, koper, kalium, ijzer, magnesium en zink. En ook al die mineralen brengen hun eigen gezondheidsvoordelen met zich mee.

  • Met 28,5g cacaopoeder krijg je even veel magnesium binnen als meeste magnesiumtabletten. Dit in voedingspatronen vaak deficiënte mineraal heeft een ontspannende werking op de spieren en kan een onrustig brein tot rust brengen.
  • Met 20g cacao krijg je even veel ijzer binnen als met 100g rundvlees, 200g boerenkool of 66g amandelen. IJzer is belangrijk voor een goede zuurstofhuishouding in je lichaam.
  • Kalium speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een normale bloeddruk, en dat is dan ook waar het gebruik van cacao mee in verband wordt gebracht. Groene groentes bevatten doorgaans de meeste kalium, maar cacao bevat drie tot vier keer meer!  
  • Koper is een belangrijke hulpstof (cofactor) voor de enzymen die betrokken zijn bij de energieproductie, de ijzerstofwisseling, de hersen signaal overdracht en voor de aanmaak van huid en andere bindweefsels.
  • Cacao is een van de meest zink-rijke plantaardige voedingsbronnen. Milde tot matige zinktekorten komen regelmatig voor met grote gevolgen. Zink is een essentiële voedingsstof voor een normale werking van het immuunsysteem en onmisbaar voor honderden chemische reacties die te maken hebben met celdeling, celgroei, wondheling, de energiestofwisseling, de werking van insuline en de ontwikkeling van het brein en zenuwstelsel[9].

Cacao is een echte ‘functional food’ waarmee je al met één of twee eetlepels per dag een groot verschil maakt in je dagelijkse, voedingsstoffeninname. En misschien zelfs je humeur!

Stemming
Vaak wordt beweerd dat het eten van chocolade ook invloed heeft op de stemming en een geluksgevoel, of gevoel van emotioneel welbehagen geeft. Het zijn met name vrouwen die naar chocolade grijpen ten tijden van stress of rondom de menstruatie. Of het de suiker, de vetten of de bioactieve stoffen in chocolade zijn die deze positieve werking hebben is niet altijd een eenduidig antwoord op te geven. Het lijkt een combinatie te zijn van diverse wegen[10]. Onder andere de voorloper van je beloningshormoon dopamine én die van serotonine – de belangrijkste neurotransmitters in je lijf die bijdragen aan een goede stemming – zitten in cacao.1 Samen met de flavonoïden en polyfenolen hebben ze een positieve invloed op je brein en zenuwstelsel en creëren ze een fijn gevoel. Uit resultaten van een meta-analyse naar het effect van cacao op stemming, angst en depressie concludeerden de onderzoekers dan ook dat door het nuttigen van cacao de stemming op korte termijn verbeterde.2

Genieten van de voordelen van cacao in de praktijk

Er zijn redenen te over om cacao deel uit te laten maken van jouw dagelijks terugkerende genietmomentje. Je kunt cacao in de vorm van cacao nibs of geraspte rauwe chocolade over je ontbijtje strooien. Rauwe cacaopoeder doet het uitstekend in smoothies, chia pudding, gezonde avocado-chocoladevla, bliss balls of in zelfgemaakte chocolade.

Of doe het net als de Maya, en drink je cacao met warme plantaardige drink of water. Bijvoorbeeld met Daily love. Een ready-to-drink cacaomix, gemaakt van rauwe cacao, MCT-olie, ashwagandha en heilzame paddenstoelen. Rijk aan magnesium, fosfor, kalium, koper, mangaan en vezels, en een bron van ijzer. Zo helpt Daily Love je lichaam met stress om te gaan en heeft het een positief effect op je levenslust.

Een gelukzalig chocoladedrankje, dat niet alleen een ware smaaksensatie geeft, maar ook ons lichaam versterkt en helpt een optimaal fysiek en mentaal welbevinden te onderhouden.

Cacao, your daily health boost, your daily love!

Referenties


[1] Global chocolate consumption per capita in 2017, per country. Statinvestor. URL: https://statinvestor.com/data/28384/leading-chocolate-consuming-countries-worldwide/

[2] Metabool syndroom naar leeftijd en geslacht. Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. Publicatiedatum 26-01-2021. URL: https://www.rivm.nl/documenten/metabool-syndroom-naar-leeftijd-en-geslacht  

[3]Ramakrishnan M, Eaton TK, Sermet OM, Savaiano DA. Milk Containing A2 β-Casein ONLY, as a Single Meal, Causes Fewer Symptoms of Lactose Intolerance than Milk Containing A1 and A2 β-Caseins in Subjects with Lactose Maldigestion and Intolerance: A Randomized, Double-Blind, Crossover Trial. Nutrients. 2020;12(12):3855. Published 2020 Dec 17. doi:10.3390/nu12123855

[4] Baldwin H, Tan J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment [published correction appears in Am J Clin Dermatol. 2020 Dec 26;:]. Am J Clin Dermatol. 2021;22(1):55-65. doi:10.1007/s40257-020-00542-y

[5] Bartley J, McGlashan SR. Does milk increase mucus production?. Med Hypotheses. 2010;74(4):732-734.

[6] Frosh A, Cruz C, Wellsted D, Stephens J. Effect of a dairy diet on nasopharyngeal mucus secretion. Laryngoscope. 2019;129(1):13-17.

[7] Nehlig A. The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. Br J Clin Pharmacol. 2013;75(3):716-727. doi:10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x

[8] Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, Giglio OD, Caggiano G, Ciaula AD, Portincasa P. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019; 16(24):4960.

[9] Rabinovich D, Smadi Y. Zinc. [Updated 2021 May 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021

[10] Nehlig A. The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. Br J Clin Pharmacol. 2013;75(3):716-727. doi:10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *