
Hoor jij bij die mensen die soms urenlang liggen te woelen zonder ook maar een oog dicht te doen? Verlang je naar een nachtrust waarbij je direct in slaap valt bij het zien van je kussen? Hoe kan het toch dat zoiets simpels als slapen voor zoveel mensen een onbegonnen uitdaging is?
Aangezien je bent beland op dit blog, is de kans groot dat jij hoort bij de 20% van de mensen die slaapproblemen ervaart en op zoek bent naar een oplossing. Er is niemand die graag medicijnen gebruikt voor zoiets simpels als een goede slaap. En toch is het een stap waarvoor mensen uiteindelijk noodgedwongen kiezen: in Nederland gebruiken wel 750 000 mensen slaap- of kalmeringsmiddelen om toch een beetje nachtrust te genieten[1].
Aan slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit kleven behoorlijk wat risico’s. Niet alleen ben je de dag erna minder scherp, zelfs op de lange termijn vergroot slecht slapen het risico op diverse ziektes. Daar lees je meer over in dit blog.
Wanneer slaap je niet goed genoeg
We hebben het vaak over slecht slapen. Maar wanneer slaap je eigenlijk slecht en wanneer slaap je goed? Wanneer zou je extra aandacht moeten schenken aan je nachtrust en wanneer is het goed genoeg?
In de praktijk slaap je niet (goed) genoeg als je:
- Korter dan 7 uur (slaapdeprivatie) of (als volwassene) langer dan 9 uur slaapt
- ’s morgens niet op een normaal tijdstip (6-8 uur) uit jezelf wakker kunt worden.
- Een niet restauratieve slaap hebt en jezelf bij het opstaan niet opgeladen of hersteld voelt.
- Een gefragmenteerde slaap hebt en ’s nachts meerdere keren wakker wordt en moeite hebt met opnieuw inslapen. Bijvoorbeeld door slaapapneu of zonder aanwijsbare reden
- Een verstoorde slaaptiming hebt en heel vroeg op de avond of juist heel laat slaapt, waardoor je niet op een normale manier aan de maatschappij kunt deelnemen.
Herken jij jezelf in één of meerdere van de punten hierboven? Dan is het opsporen van de oorzaak van jouw slechte slaap de eerste stap richting een betere nachtrust én gezondheid. Wij zetten de belangrijkste oorzaken van slechte slaap voor je op een rij én geven je X belangrijke tips om goed te kunnen slapen.
Wat zijn de oorzaken van slechte slaap
Er zijn tegenwoordig zoveel slaapverstoorders dat het haast wonderlijk is dat mensen nog wél slapen.Wat de reden is voor jouw moeizame nachten hoeft ook niet dezelfde reden te zijn voor iemand anders. Goed slapen is van zoveel factoren afhankelijk, dat er meerdere schakels zijn die vast kunnen lopen in het hele proces. Het is daarom lastig jouw oorzaak te achterhalen, maar er is één universele die voor iedereen bovenaan staat: melatonine.
Melatonine
Om goed te kunnen slapen is duisternis, de afwezigheid van kunstlicht, een van de belangrijkste voorwaarden. Dat dit tegenwoordig vrijwel onmogelijk is zie je al snel als je om je heen kijkt. In een wereld vol kunstlicht, groente- en fruitkassen en beeldschermen is kunstlicht werkelijk overal. Ook waar en als het niet moet zijn, om ons goed te kunnen laten slapen. Aan teveel licht kunnen we niet altijd ontsnappen. Natuurlijk kun je je computer op tijd uitzetten, je tv of je telefoon. Maar wie ’s avonds moet werken, in de polder tussen de kassen woont of straatlantaarns naast de woning heeft, ervaart zonder het huis met rolluiken hermetisch af te sluiten vrijwel nooit de duisternis die tot een optimale melatonineproductie in je brein leidt. En dat leidt tot problemen, want melatonine is het hormoon dat je laat inslapen en doorslapen. Bij een tekort word je pas later slaperig, slaap je lichter en korter. Hier is werk aan de winkel!
- Ban overmatig kunstlicht uit en zet de lampen nooit harder dan nodig. Gebruik bij voorkeur kaarslicht
- Zet je tv of andere beeldschermen een uur (of zelfs langer) voor het slapen gaan uit
- Verduister je slaapkamer tot je geen hand voor ogen ziet. Moet je ’s nachts naar het toilet, laat de lichten dan uit of zorg voor een minimaal nachtlampje
- Ga overdag naar buiten en stel jezelf juist wel bloot aan licht. Dit licht overdag zorgt ervoor dat je ’s avonds weer melatonine kunt produceren
Melatonine-bouwstoffen eten
Naast de afwezigheid van licht in de avond, moeten ook nog de bouwstoffen van melatonine in je lichaam aanwezig zijn. Hiervoor is een gebalanceerd voedingspatroon belangrijk, omdat melatonine wordt gemaakt van het aminozuur L-tryptofaan uit eiwitten. Vitamines, met name B-vitamines, en mineralen zijn noodzakelijk om de stappen uit te voeren die L-tryptofaan omzetten in melatonine. En die voedingsstoffen, die vind je niet in fabrieksvoeding vol suiker en vetten. Die zitten in groente, fruit, noten, zaden, pitten en andere niet tot minimaal bewerkte voedingsmiddelen.
Andere oorzaken
Andere oorzaken van slecht slapen zijn het ervaren van opvliegers bij vrouwen in de overgang, slaapapnoe, piekeren en een onrustig brein, het ervaren van stress, ontstekingen of andere gezondheidsproblemen, gespannen spieren of een verschuiving van het natuurlijke dag-nachtritme (heel vroeg moe en vroeg wakker, of juist heel laat moe en juist heel laat wakker). Allemaal met andere redenen, nog los van of bovenop problemen met de melatonineproductie.
In veel van de bovenstaande gevallen kunnen adaptogenen een helpende hand bieden. Adaptogenen zijn planten die de lichamelijke weerstand tegen stressoren van uiteenlopende aard kunnen verhogen. Ze ondersteunen de natuurlijke balans van het lichaam onafhankelijk van de lichamelijke toestand. Voorbeelden van adaptogenen zijn Rhodiola rosea of Ashwagandha. Ook het drinken van een rustgevende thee of een magnesium(voeten)bad zouden voor jou uitkomst kunnen bieden.
Doe dit vooral niet als je goed wilt slapen!
Ben je er klaar voor om beter te slapen? Als je dit leest met één oog dicht van vermoeidheid, ben je vast meer dan klaar. Ons beste advies is allereerst: ga bewust om met licht. Stel jezelf overdag zoveel mogelijk bloot aan natuurlijk licht. Dat geldt ook voor de avonden, wanneer dat natuurlijke licht steeds minder fel wordt en daarna verandert in maanlicht of duisternis. Elk licht anders dan dit natuurlijke licht, haardlicht of kaarslicht, kan de melatonineproductie in meer of mindere mate verstoren.
- Eet niet te laat op de avond, en zeker niet te zwaar.
- Stop met sterk bewerkte (fabrieks)voeding. De suiker, toegevoegde vetten en sterk bewerkte granen dragen bij aan ontstekingen, overgewicht, bloedglucoseproblemen en kunnen slaapapnoe, spierspanningen, ontstekingen en opvliegers veroorzaken of verergeren.
- Houd elke dag hetzelfde slaap-waakritme aan. Het is het enige belangrijke ritme voor je lichaam.
- Eet elke dag voldoende eiwitten noten, zaden, pitten, eieren, gevogelte of tempeh voor de aanvoer van de bouwstoffen van slaaphormonen.
De gouden tip
Onze gouden tip om goed te kunnen slapen is deze: Sleep Tight.
We kunnen de melatonineproductie ondersteunen en de gevolgen van stress, piekeren en onrust ondervangen met natuurlijke plantenextracten. De plantenextracten in Sleep Tight, Sint Janskruid, Ashwagandha en Mulungu, hebben een rijke gebruiksgeschiedenis bij inheemse volkeren en bieden bewezen ondersteuning om beter te kunnen slapen.
Zo gebruik je Sleep Tight, een half uur voor het slapen gaan:
Met slechts vijf druppels kun je het gebruiken om je natuurlijke slaapritme te helpen herstellen. Het doet dit door stress te verlagen, spieren te ontspannen, het hoofd tot rust te brengen en een algeheel gevoel van welbehagen en zorgeloosheid te manifesteren.
Indien nodig kun je de vijf druppels ophogen tot 10 druppels. Je mag Sleep Tight zo lang gebruiken als nodig, maar we raden je wel aan om ten minste elke 6 weken een stop van enkele dagen in te lassen om de werkzaamheid hoog te houden.
Welterusten.
[1] https://solutions-center.nl/verslavingen/medicijnverslaving/slaapmiddelen/