
Om verbranding en huidveroudering tegen te gaan moeten we smeren! Maar wist jij dat zonnebrandcreme ook slecht kan zijn voor je huid? Er kunnen allerlei chemische stoffen in zitten die hormoonverstorend kunnen werken.
In deze video ga je zien:
- Welke 3 stoffen je sowieso níet in je zonnebrandcreme wilt hebben en waarom niet.
- Waarom zonnebrandcreme meestal niet werkt tegen UV-A straling = aging.
- Wat je kunt ETEN om je huid wél van binnenuit te versterken.
- Welk ingrediënt dure huidcremes kan vervangen en bescherming biedt tegen oxidatieve schade.
Bekijk de video en zorg dat jij deze zomer je huid goed beschermd!
Wist jij dit over jouw zonnebrand creme? Om verbranding en huidveroudering tegen te gaan moeten we smeren! Dat wordt veel verkondigd en doen we dus netjes. Maar wist je dat er in een heel veel zonnebrandcremes chemische stoffen zitten hormoonverstorend kunnen werken?
In deze video ga ik 3 stoffen met je bespreken die je absoluut NIET in je zonnebrandcreme wilt hebben zitten. Maar ik ga ook met je doornemen hoe je je huid wél goed kunt beschermen.
Het EWG heeft een geweldig onderzoek gedaan en op hun website vind je een overzichtelijke tabel met daarin de veelgebruikte stoffen en de schade die zij mogelijk kunnen hebben[1]. Ik ga er drie met je doornemen.
- Oxybenzone. Kan allergische huidirritaties veroorzaken en hormoonverstorend werken. Als het de huid binnendringt kan het werken als een oestrogeen. Het kan zowel een negatieve invloed hebben op het voortplantingsorgaan van de man als de vrouw.
- Octyl methoxycinnamate. Ook wel octinoxaat genoemd. Dit is een chemisch zonnefilter dat snel en gemakkelijk in de huid dringt en dan UV-straling absorbeert, waardoor het zonverbranding voorkomt.
- Octinoxaat is weinig stabiel[2]: bij blootstelling aan UV-straling verliest het tot 90% van het UV-B absorberende vermogen.
- Daarnaast wordt octinoxaat door UV-straling omgevormd tot diverse andere stofjes en er bestaan aanwijzingen dat sommige daarvan vrije radicalen laten ontstaan die de huidcellen kunnen beschadigen[3]. En dan dus vooral in de diepere lagen van de huid.
- Ook zijn er aanwijzingen dat de stof hormoonverstorend kan werken[4].
- Parabenen. Worden veel gebruikt als conserveermiddel in cosmetica, ook in zonnebrand. Die kun je vrij gemakkelijk herkennen want hebben altijd het woord parabenen in hun naam. Dit zijn gevaarlijke hormoonverstoorders en worden gelinkt aan een legio aan klachten, waaronder astma, allergieën en overgewicht[5].
Beschermt de zonnebrand ook voor UVA straling
Je hebt UV-A straling = aging. En je hebt UV-B straling = bruining. De meeste zonnebrandcremes beschermen alleen tegen UVB straling, maar van die UVA stralen krijgen we dus een gerimpeld huidje… En die gaan ook gewoon door glas heen!
Dus bij het uitkiezen van zonnebrand check dan of deze ook UVA straling tegenhoudt. Maar wat vaak beter helpt is regelmatig opnieuw insmeren. En natuurlijk je huid van binnenuit beschermen! Ik ga je daar een goeie tip voor geven.
Voeding die je huid beschermt
Wat de huid van binnenuit beschermt tegen zonverbranding zijn o.a.:
- Vitamine C
- Vitamine E
- Lycopeen (zit bijv. veel in tomatenpuree)
- Betacaroteen (vitamine A)
Zorg dus dat je náást een goede natuurlijke zonnebrandcreme ook dagelijks deze antioxidanten in je voeding hebt zitten.
Ik doe dat door Luminous te gebruiken. Dit poeder is rijk aan vitamine C, levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en is een antioxidant. Dus door het drinken van Luminous elke dag bescherm je jezelf tegen huidveroudering.
Vergeet alle dure huidcremes die ook nog eens hartstikke veel chemische en mogelijk schadelijke stoffen bevatten. De beste manier om je huid mooi te houden is echt van binnenuit. Ik drink nu dagelijks Luminous, gewoon in een glas water of door een smoothie heen als onderdeel van m’n beauty ritueel.
Tag iedereen hieronder die zou moeten weten dat wat ze op de huid van hun kinderen smeren misschien wel schadelijk is!
[1] https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
[2] https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2015/PP/C5PP00074B
[3] https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2015/PP/C5PP00074B
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2605.2012.01280.x
[5] http://www.altmedrev.com/archive/publications/15/3/190.pdf