
In steeds meer hippe koffietentjes kun je nu ook een matcha latte bestellen. Dat is niet alleen een goed alternatief voor koffie, maar deze groene theepoeder is ook heel gezond. Vol met antioxidanten en rijk aan theanine en vitamine C, en dat helpt jou weer met focus en concentratie. Hoe maak je nou zelf zo’n heerlijke warme of juist koude matcha latte? Wij geven je de recepten plus die van een gezonde matcha snack!
Matcha is een groene theepoeder die in Japan wordt gebruikt bij een traditionele theeceremonie. Het is een groene theesoort waarbij de hele (jonge) theebladeren tot poeder worden verwerkt om zo te drinken. Op die manier krijg je alle gezonde stoffen binnen uit de groene theebladeren. Drie weken voor het oogsten worden de bladeren afgedekt met een doek, zodat ze geen zonlicht meer krijgen en de groei wordt vertraagd. Zo gaan ze meer chlorofyl en aminozuren (zoals theanine) aanmaken. Na drie weken worden alleen de onbeschadigde bladeren geplukt en vervolgens gedroogd. Steeltjes en nerven worden verwijderd en bladeren vermalen tot een fijn poeder. Een super arbeidsintensief proces!
Meer focus en concentratie
Matcha bevat dus een hoge concentratie aan chlorofyl, vitamine C en theanine. Uit studies (o.a. Gomez-Ramirez et al, 2007) is gebleken dat theanine een positief effect heeft op het concentratievermogen terwijl het tegelijk je geest ontspant. Een kopje matcha geeft je energie, zonder het stuiterende gevoel dat koffie kan geven. De hoeveelheid sterke antioxidanten in matcha zorgen ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam worden tegengehouden. Vrije radicalen zorgen voor veroudering en kunnen schade veroorzaken aan je immuunsysteem.
Maar bovenal is matcha heel lekker door de zachte grasachtige lichtzoete smaak.
Bekijk hieronder de korte video en geniet van de drie matcha recepten!
MATCHA LATTE (WARM)
Ingrediënten
- 1 flinke theelepel matcha poeder van Superfoodies
- 150 ml opgewarmde plantaardige melk (zoals havermelk of rijstmelk)
- Extra zoetje als je dat wilt: voeg 1 theelepel agave siroop toe
Zo maak je de matcha latte
- Mix 1 theelepel matcha met een laagje (bij voorkeur iets afgekoeld) gekookt water.
- Roer dit even goed door totdat er geen klontjes meer zijn, dat kun je eventueel ook doen met een handmatige opschuimer.
- Voeg vervolgens de 150 ml opgewarmde melk (uit de melkopschuimer) toe voor een mooie, romige matcha latte en geniet.
ICE MATCHA LATTE
Ingrediënten
- 1 flinke theelepel matcha poeder van Superfoodies
- 150 ml plantaardige melk (havermelk of rijstmelk)
- Optioneel een extra zoetje: voeg 1 theelepel agave siroop toe
Zo maak je de ice matcha latte
- Mix 1 theelepel matcha met een laagje (bij voorkeur iets afgekoeld) gekookt water in een kopje. Roer dit even goed door totdat er geen klontjes meer zijn, je kunt dat eventueel ook doen met een handmatige opschuimer.
- Vul een glas met ijsklontjes. Gier hierin de matcha mix uit de kop.
- Voeg vervolgens 150 ml plantaardige melk toe en roer het geheel goed door.
- Serveer met een rietje voor een lekker zomers gevoel
MATCHA BLISS BALLS
15 stuks
Ingrediënten
- 150 gram ongebrande cashewnoten
- 75 gram ongezoete kokosrasp
- 4 medjoul dadels
- 1 theelepel matcha poeder van Superfoodies
- wat geraspte schil van 1 limoen
- 1 eetlepel kokosolie
- Extra ongezoete kokosrasp voor de aftopping
Zo maak je de matcha bliss balls
- Ontpit de dadels (week eventueel van te voren in wat lauwwarm water, dan mixen ze beter).
- Mix de cashewnoten, kokosrasp en dadels in de keukenmachine totdat de ingrediënten in kleine stukjes verdeeld zijn en je de structuur hebt van ‘nat zand’.
- Voeg de (gesmolten) kokosolie, het sap van de limoen en de limoenzest en matchapoeder toe in de keukenmachine.
- Eventueel kan je er een scheut plantaardige melk aan toevoegen als het geheel te plakkerig blijft.
- Rol hiervan 15 kleine bliss balletjes.
- Rol de balletjes tot slot door wat extra kokosrasp.
- Bewaar ze in de koelkast en geniet!